Home > Newsy > Make Tomatoes Great Again – naukowcy znaleźli sposób na przywrócenie pomidorom dawnego smaku

Make Tomatoes Great Again – naukowcy znaleźli sposób na przywrócenie pomidorom dawnego smaku

Pamiętacie czasy, gdy sklepowe pomidory nie smakowały jak woda? Obecny stan tego popularnego warzywa (a jednocześnie owocu – przynajmniej w stricte botanicznej interpretacji) jest efektem długotrwałych działań modyfikujących materiał genetyczny pomidora, przez które utracono część smaku na korzyść wyglądu, skali produkcji, długiego czasu przechowywania, a także odporności na choroby. Zespół naukowców z USA, Chin, Izraela i Hiszpanii zajął się dokładnym zbadaniem genetyki pomidorów, co pozwoliło na zidentyfikowanie genów odpowiedzialnych za smak.

Co ciekawe, pierwszym genetycznie modyfikowanym organizmem sprzedawanym w sklepach był właśnie pomidor – konkretnie z amerykańskiej odmiany FlavrSavr (flavor saver – „zachowujący smak”), w którym zmniejszono aktywność genu odpowiadającego za proces dojrzewania i mięknięcia. Zaledwie trzy lata po pojawieniu się w 1994 roku pomidor FlavrSavr został wycofany z rynku przez zbyt duże koszty produkcji, co jednak nie powstrzymało ogromnego rozwoju przemysłu GMO w ostatnich dwudziestu latach.

Badanie opublikowane w magazynie Science polegało na ocenie smaku 160 różnych odmian warzywa – od tak zwanych „pomidorów z rodowodem” po pomidory koktajlowe. Odpowiedzi ankietowanych pozwoliły na stwierdzenie, które warianty posiadają najodpowiedniejszy smak i aromat, co z kolei umożliwi hodowcom na korzystanie z tych sugestii w celu wyprodukowania nie tylko trwałych, ale i smacznych pomidorów. Jeden z autorów badania, Harry Klee – profesor ogrodnictwa na University of Florida – stwierdził, że można będzie „skorzystać z niemalże gotowego zestawu narzędzi do ulepszania pomidorów”.

W przeciwieństwie do większości owoców, takich jak banany, truskawki czy ananasy, na smak pomidora składa się wiele różnych substancji chemicznych, co utrudnia uzyskanie odpowiedniego egzemplarza w warunkach laboratoryjnych. Oczywiście nie wszystkie cechy pomidora będą mogły zostać połączone, na przykład w niektórych odmianach geny odpowiedzialne za słodki smak połączone są z tymi warunkującymi niewielki rozmiar.

źródło: TheVerge

Tomasz